LJUDTORNET


OM

Ljudtornet är en plattform för experimentell ljudkonst och musik, i nära samarbete med Föreningen Gnesta Vattentorn. I förlängningen vill Ljudtornet etablera en permanent plats för experimentell ljudkonst och musik, med en årligt återkommande festival och ett internationellt residency-program.


Inom Ljudtornet träffas regelbundet en grupp sångare och konstnärer med brokig bakgrund, som har en brinnande lust att gemensamt utforska rösten och resonansen i Gnesta gamla Vattentorn. Akustiken i tornet är helt unik med sin exceptionellt långa och runtgående efterklang.


Då vi lever i en värld där tystnad är en bristvara, har vi blivit sämre på det uppmärksamma lyssnandet. Ljudtornet vill återta förmågan att lyssna – på oss själva och varandra – och att få uttrycka oss både inåt och utåt med flera sinnen. Ljudtornet lägger även vikt på att, i friskvårdandets tecken, få koppla av omvärlden för en stund och gå upp i närvaron av ljud som kroppen själv kan skapa. Gruppen använder metoder som fri improvisation, både med och utan ramar, och Deep listening-metoden som är utvecklad av Pauline Oliveros. Röstkonstnärer världen över inspirerar.


För att fler ska få del av den här upplevelsen jobbar Ljudtornet även utåt, och utvecklar bland annat Skapande skola-projekt.


Ljudtornets eldsjälar

KARIN LINDSTRÖM KOLTERUD Karin är frilansande kulningspedagog och traditionsbärande folksångerska som till 100% ägnar sig åt lekfull friskvård.

Hon avslutade 2016 utbildningen ”musik & hälsa” på Kungliga musikhögskolan, där examensarbetet bestod i att utforska kulningen som friskvård ställt mot stressrelaterad ohälsa. Utifrån de mycket positiva resultaten leder hon sedan dess kurser och grupper i kulning som friskvård.

Bl.a. gruppen ”kraftsamling” i Frustuna församling. Karin är även certifierad skrattyoga-instruktör.   

www.kularkraft.se

JULIA ADZUKI:


"Jag är konstnär och danspedagog, och arbetar med akustisk och poetisk resonans som medel. Jag skapar instrument, performances och upplevelser som väcker sinnerna. Jag är också certifierad lärare i rörelsepedagogiken Skinner Release, och har en MA i koreografi med specialisering i New Performing Practices från DOCH / Stockholms konsthögskola. Sedan 2009 har jag ett pågående samarbete med Patrick Dallard som SymbioLab."

 

www.juliaadzuki.com

PATRICK DALLARD


Patrick jobbar som konstnär och konstpedagog, samt studerar Deep Listening genom Hola folkhögskola och The Center for Deep Listening i Rensselaer, Troy N.Y. Han utforskar ljud genom att skapa instrument för SymbioLab, som nu turnerar med  instrumentet bAUM och en lekfull ljudträdgård.

HELENA HILDUR W:


"Jag är utbildad vid Konsthögskolan i Stockholm (1981-1987), och har även en magisterexamen från Centrum för praktisk kunskap vid Södertörns högskola (2016). Jag har ett särskilt intresse för konstnärliga forskningsprocesser och icke-hierarkiskt lärande; har tidigare bl a initierat nätverket Art Lab Gnesta/Research. Idag innefattar mina pågående samarbeten - förutom Ljudtornet - också Långsjö Teater i Gnesta, samt konst- och teaterprojektet Satans trilogi / Level 4 i Nacka (Stockholm)."


www.helenahildur.se

En plattform för experimentell ljudkonst och musik -

ett utforskande av röst och resonans i ett unikt akustiskt rum.